Vorige week vroeg mijn oudste “Mam, tu connais le principe des filtres de Socrate?”
Neen, die kende ik nog niet.
“Ik denk dat je dat nog leuk gaat vinden. Ik zal je een link doorsturen.”
En inderdaad, hij kent zijn moeder blijkbaar goed.
De drie filters van Socrates
Het principe van de filters is geïnspireerd uit een anekdote van de grote Griekse filosoof Socrates.
Of dit gesprek tussen meester en leerling werkelijk plaats heeft gevonden weten we niet. Het heeft wel velen geïnspireerd om er naar te leven. Laten we even terug gaan naar de 5de eeuw voor Christus.
De tijd dat Socrates leefde in het oude Griekenland en reeds gekend was als wijze man, misschien zelfs een eigen-wijze ;o).
Ik zie de antiekere versie van Gandalf al voor mij. Stel je het volgend tafereel even voor.
Een leerling komt op hem af en vraagt hem: “Socrates, weet je wat ik net heb vernomen over Diogenes?”
“Wacht even” antwoordt Socrates. “Alvorens je me erover vertelt dien je eerst te slagen in een test, de drie filter test. De eerste test is de filter van de waarheid: Weet je zeker dat wat je me gaat vertellen waar is?”
“Euh, neen” antwoordt de leerling. “Ik heb het eigenlijk ook maar van horen zeggen.”
“Ok” antwoordt Socrates. “Je weet dus niet of het waar is of niet. Laten we overgaan naar de tweede test, de filter van goedheid: Is wat je me te vertellen hebt over Diogenes op de één of andere manier positief, is het iets goed?”
“Neen, integendeel” antwoordt de leerling.
Socrates repliceert. “Je wilt me dus iets slecht vertellen over Diogenes waarvan je niet eens zeker bent dat het waar is. Je hebt nog één kans om te slagen, aan de hand van de derde test, de filter van de bruikbaarheid: Is wat je me te vertellen hebt zinvol, gaat het mij helpen?”
De leerling aarzelt even, hij weet niet zeker of de informatie wel echt nuttig is of niet. Misschien zou het de vriendschap tussen Socrates en zijn vriend verpesten, maar gezien hij niet zeker wist of het wel waar is of niet, was het misschien helemaal niet nuttig. Dus antwoordt hij negatief op de vraag van Socrates.
Socrates concludeert “Als wat je me te vertellen hebt noch waar is, noch goed en zelfs niet nuttig, waarom wil je het mij vertellen en waarom zou ik überhaupt de tijd nemen om zelfs maar te luisteren?”
En blijkbaar zou Socrates nooit hebben willen horen wat zijn leerling over Diogenes te vertellen had…
Waarheid, goedheid en bruikbaarheid
Waarheid, goedheid en bruikbaarheid zijn volgens Socrates de drie filters waardoor je elke boodschap dient te laten passeren alvorens je beslist ze door te vertellen of naar te luisteren.
Ze kunnen een uitstekend kompas vormen om gezonde en constructieve communicatie en informatiedoorstroming te bevorderen.
Absoluut ook toepasbaar in ons huidig tijdperk. Ook op alles wat we op social media zien voorbij komen.
Uit welke filters bestaat jouw kompas om door de berg van informatie je weg te vinden?
Ga je er bewust mee aan de slag?
Indien niet, dan nodig ik je uit om je eigen kompas te maken.
Voor jezelf. Door persoonlijke filters te bepalen die bijdragen aan wat je wilt ervaren in je leven. Die de persoon ondersteunen die jij wilt zijn.
Maar ook voor je team. Of dat nu je gezin is of je team op het werk. Door professionele filters te bepalen die teamwerk ondersteunen. Durf hier helder in te zijn.
Doordat jij expliciet met je filters aan de slag gaat zal je merken dat meer en meer enkel die informatie naar jou toekomt die jij als waardevol ervaart. Anderen filteren voor jou mee. Hoe kan het nog beter worden dan dit?
Riskeer je daardoor dingen niet te missen die je hoort te weten?
Try it out, en laat het me weten.
Mijn ervaring is dat we vandaag gebombardeerd worden met informatie waardoor we door de bomen het bos niet meer zien. Waardoor de kans groot is, en misschien zelfs groter, om de essentie te missen van wat we horen te weten.
Draag zorg voor je communicatie.
Draag zorg voor jezelf, draag zorg voor elkaar.
Leef bewust, leef voluit!
Werken aan jezelf kan elk moment. Laten we de angst ombuigen naar iets positiefs, naar extra tijd voor jezelf, naar tijd om te groeien en sterker in je schoenen te staan, want we hebben met z’n allen nog een hele weg af te leggen, met vallen en opstaan.
Lees het boek Vol-DOENing, je hoeft er niet de deur voor uit. We sturen het je met veel plezier op zonder verzendkosten.
De meest effectieve tools en inzichten zijn in dit werkboek vervat om van jouw dag elke dag een optimale dag te maken boordevol voldoening.
Dit kan heel eenvoudig via https://www.insideup-academy.be/voldoening/
Persoonlijk leiderschap en zelfvertrouwen gaan hand in hand.
Het online traject Start2BeYou van 5 weken begeleidt jou hierin.
Meer info via https://www.insideup-academy.be/start2beyou/