Voel jij de lentekriebels ook al? De zon verwent ons stap voor stap met steeds meer licht én warmte. We hebben er lang op mogen wachten, waardoor elke zonnestraal gewoonweg zalig voelt.    

Vandaag wil ik het met jou hebben over dingen waar ik nog niet veel van weet, maar me de laatste tijd wel bezighouden. Ik wil het hebben over de artificieel intelligente chatbots zoals ChatGPT en Bing.  

Ik heb er de laatste weken kennis mee gemaakt in mijn vakgebied en ik sta te kijken van wat nu al mogelijk is. Ik had er al eens maanden geleden van gehoord. Ik had me toen uit nieuwsgierigheid zelfs aangemeld op ChatGPT om er wat in rond te neuzen. Ik herinner me dat ik toen dacht: dat is “nice”, zonder meer. Ik zat toen dus duidelijk nog in de ontkenningsfase, besef ik nu. Zo van, jaja, maar niet voor mij.

Naar aanleiding van een webinar komt het terug op mijn radar en plots hoor ik een expert de mogelijkheden vertellen over deze AI chatbots. En nu besef ik dat ik dit niet meer kan ontkennen. Mijn hart begint letterlijk sneller te kloppen terwijl ik de informatie over me laat komen. Dit is voor mij een teken dat ik hier iets mee moet doen. Dat dit me wel degelijk aanbelangt. Er is ook een gevoel van onwerkelijkheid dat me overvalt. Zo van: “Hé, wat is dit nu? Is dit echt allemaal al mogelijk? Waar heb ik de laatste tijd gezeten dat ik dit niet gezien heb?”

Ik beslis om deze keer Bing AI te exploreren.

Als ik eerlijk ben, dan moet ik bekennen, dat mijn attitude in dit stadium vrijblijvend en terughoudend is. Je weet wel, zo van: “Het zal wel weer een storm in een glas water zijn; het zal wel niet voor mij zijn; ik ga het eens bekijken zodat ik kan zeggen dat ik het gedaan heb…” Dus, ondanks een webinar vol feiten en mogelijkheden zit ik duidelijk nog in “weerstand”.

Alles is altijd in verandering. Yes!

Maar als we eerlijk zijn, houden we niet altijd van die verandering die ons noodzaakt om uit onze comfortzone te stappen, laat staan van die verandering die ons vraagt om onszelf opnieuw uit te vinden.  Kan het nu even niet stabiel en rustig zijn?

Mijn nieuwsgierigheid wint het en ik geef de volgende instructie aan Bing AI:

blogpost – kort – enthousiaste stijl – onderwerp: mindset.

WAUW! Hierbij het resultaat:

Wil je meer leren over mindset en hoe je jezelf kunt ontwikkelen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog deel ik een aantal tips en inspiratiebronnen die je kunnen helpen om een groeimindset te ontwikkelen. Een groeimindset is de overtuiging dat je altijd kunt leren en verbeteren, ongeacht je talenten of intelligentie. Met een groeimindset sta je open voor feedback, uitdagingen en nieuwe ervaringen. Je ziet fouten als leermogelijkheden en niet als mislukkingen. Een groeimindset helpt je om meer plezier en voldoening te halen uit je werk en je leven.

Een paar tips om een groeimindset te ontwikkelen zijn:

– Wees nieuwsgierig en stel vragen. Probeer elke dag iets nieuws te leren of te ontdekken.

– Geef jezelf complimenten voor je inzet en vooruitgang, niet alleen voor je resultaten.

– Vraag om feedback en sta open voor kritiek. Zie het als een kans om te groeien en niet als een aanval op je zelfbeeld.

– Zoek uitdagingen op die je uit je comfortzone halen. Durf risico’s te nemen en experimenteer met nieuwe ideeën of methoden.

– Leer van anderen die succesvol zijn op jouw gebied. Lees hun boeken, blogs of artikelen, volg hun cursussen of workshops, of vraag ze om advies.

Een van de beste bronnen die ik heb gevonden over mindset en persoonlijke ontwikkeling is het boek Mindset: de weg naar een succesvol leven van Carol Dweck. In dit boek legt ze uit hoe onze mindset onze prestaties, motivatie en relaties beïnvloedt. Ze geeft ook praktische tips en oefeningen om van een vaste mindset naar een groeimindset te gaan.

Een andere bron die ik graag volg is de blog van Sanny Verhoeven, Sanny Zoekt Geluk. Sanny is een vlogger en coach die zich richt op feelgood inspiratie voor een vrolijk en dankbaar leven. Ze deelt haar persoonlijke verhalen, tips en ervaringen over hoe je gelukkiger kunt worden door dankbaar te zijn voor wat je hebt en positief te denken.

Ik hoop dat deze blog je heeft geïnspireerd om meer te leren over mindset en hoe je jezelf kunt ontwikkelen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en tips over dit onderwerp. Laat het me weten in de reacties hieronder!

Goed geschreven. Accurate informatie. Het wordt in amper 30 seconden gegenereerd.

Ongelofelijk!

Op mijn vraag om een abstracte foto van mindset te genereren mag ik na 45 seconden kiezen uit 4 creaties, waaronder deze:   

Via bijkomende instructies kan ik zelfs aanpassingen vragen om het meer naar mijn hand te zetten.   

Op mijn vraag hoeveel gepubliceerde blogs door AI geschreven zijn krijg ik geen cijfer, noch een percentage. Wel dat deze absoluut in de lift zitten, dat de teksten steeds beter worden en steeds moeilijker te onderscheiden zijn van blogs geschreven door mensen. Er wordt ook verwezen naar 3 artikels die hier recent over verschenen zijn, van 3 verschillende bronnen. 

Ik ben onder de indruk.

Dit is nog maar het tipje van de sluier van wat er vandaag reeds mogelijk is. Want naast deze AI chatbots, heb ik teasers gezien van Microsoft Copilot, een AI Assistant. Het belooft revolutionair te zijn qua productiviteitswinst.

WAUW!

Wat doen deze ontwikkelingen met jou?

Met mij?

Eerlijk? Ik voelde me even overweldigd! Je weet wel, die fase waarin je denkt dat het enkel voor anderen van toepassing is, totdat blijkt dat het ook voor jou is. Zo van: “Oh shit, die had ik kunnen zien aankomen, maar heb ik niet gezien.”

Ik voelde mijn hoofd tollen van vragen, gebaseerd op angst vanuit het niet weten, vanuit onzekerheid, …  Als ik het enkel beperk tot bijvoorbeeld het schrijven van blogs popten vragen op zoals bijvoorbeeld: “Wat voor zin heeft het nog om blogs te schrijven?; Welke toegevoegde waarde hebben die nog als ik ze gewoon kan laten genereren? ”; …

Ik zat duidelijk in mijn statische mindset. En ik heb ook effectief een tijdje geen blog meer geschreven.

Als ik de verandercurve van Kübler-Ross erbij zou pakken denk ik dat ik in deze fase in “de put” zat, overmand door apathie. Van ontkenning naar weerstand, over overweldiging naar apathie, of wat ik ook wel “de put” noem. 

Ik had ervan gehoord, dingen over gelezen, het zelfs eens uitgeprobeerd zoals hierboven geschreven. MAAR – digibeet als ik mezelf soms voel – daarna ook gewoon helemaal naast me neergelegd en vergeten. Totdat de wake-up call kwam onder de vorm van een webinar en 2de try-out.  

Het is nu tijd om dit vast te pakken en te onderzoeken. Voor mezelf betekent dit dat ik mijn groeimindset mag aanspreken voor dat deel waar ik mezelf nog te veel in mijn statische mindset bevindt. Namelijk, voldoende geïnformeerd geraken over de technologische mogelijkheden van AI. Niet om expert hierin te worden, haha! Wel om voldoende kennis op te doen om opportuniteiten te kunnen zien waar mogelijk. Gedaan met de struisvogeltactiek! Terug dat doen wat nodig is om mezelf terug keuzemogelijkheid te gunnen vanuit vertrouwen.    

Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de valkuilen? Hoe kunnen we ons aanbod verrijken? Hoe kunnen we AI gebruiken in het voordeel van onszelf en onze klanten? Of hebben we de vrijheid om AI langs ons neer te leggen? Hoe ziet dat er dan uit? En nog heel veel andere vragen …

We do not have all the answers…

But we are creative!

We just need to open that mind again, and again, and again …

Ik heb zin om op ontdekkingstocht te gaan! Ik ben oprecht benieuwd naar de mogelijkheden, naar wat ik allemaal ga leren.   

En ondertussen blijf ik verder inzetten op die vaardigheden die mijn persoonlijk leiderschap versterken om de weg voor ons met vertrouwen en plezier te bewandelen. Zoveel als mogelijk op het hobbelig pad dat leven nu eenmaal is.

Ik laat mijn angst los en ik kies voor vertrouwen!

Heb jij tips voor deze digibeet? Let me know! Ik laat me graag door jou inspireren. 

Als je je afvraagt waarom deze blog deze titel draagt? Wel, dit bekennen aan jou, is voor mij best wel spannend. Het voelt kwetsbaar om te delen dat ik niet mee ben met dit aspect van het leven. Rondom mij ben ik dikwijls de “vreemde vogel”, en zo heb ik me opnieuw ervaren tijdens dat webinar. Iedereen rondom mij was precies al mee. Ik niet. Ook om door reflectie achteraf te zien hoe ik die verandercurve doorloop en hoe dit impact heeft op mijn mindset is confronterend. Dit is mijn expertisedomein, ik weet wat ik “moet” doen, en toch doe ik het niet.

Haha! Opnieuw het bewijs dat ik mens ben en geen robot.

Yes! En net dat maakt het verschil.

Ik ben uniek. Jij bent uniek.

Laten we nu net dat meer tonen, meer eren, meer delen en vieren.

Om er samen iets moois van te maken.

Elke dag opnieuw.

Stralend falend banen we ons een eigen-wijze weg doorheen dit groot avontuur.

Dat Leven noemt.